זהירות !!! כתובה

רוב הגברים בני זמננו מגיעים לטקס החופה והקידושין שהם מאד תמימים וצעירים, מרביתם בשנות העשרים לחייהם, כאשר אומד דעתם אינה מהמשופרות (הרגש מנצח בד"כ במעמדים שכאלה), תוך שהם "זורקים" לחלל האוויר סכומים מוגזמים ומופרכים להתחייבותם בכתובה כלפי בחירת ליבם הניצבת מולם, ולרוב, אינם מודעים לעובדה כי מדובר בחוזה מחייב לכל דבר ועניין, שבזמן מימושה של הכתובה (בד"כ בגירושין אך לא רק), יכו על חטא.

בין בני זוג יהודים שקשרו גורלם זה בזו ובחרו להתחתן בחופה וקידושין כדת משה וישראל, במסגרת הטקס (המתקרא גם: "חופה"), מתחייב הבעל כלפי אשתו הטרייה בחוזה קשוח שרבים אינם מודעים לערכו המשפטי ולעובדת היותו חוזה משפטי מחייב לכל דבר ועניין, הלוא היא המתקראת: "כתובה".

 

כתובה כוללת בתוכה חיובים חוזיים הדדיים לכאורה, ואולם החיוב עליו עוסק מאמר זה הוא חיובו של האיש "לפצות" את האישה בסכום כסף במקרים של פרידה (בין אם בגירושין ובין אם כתוצאה ממותו של האיש: "גט משמים", שאז זכות זו של האישה תקום כנגד עיזבונו), כשההסבר לחיובו של האיש כלפי האישה (ולעולם לא ההפך) נעוצה בכללים היסטוריים שמזמן אבד עליהם הכלח  – שסביר שהיו מאזנים את התחייבויות בני הזוג האחד כלפי השני בהתאם לכללים היסטוריים אלה – שאינם רלוונטיים בזמננו אנו.

 

האיזון במסגרת הסדר זה היה, מחד, הפקדת כל נכסיה של האישה בידי הבעל, כך שלבעל הייתה שליטה כלכלית כמעט מוחלטת במשק הבית, ואילו האישה הייתה נתפסת כאחת שלעולם סמוכה על שולחנו של בעלה.

 

בתוך כך, קיימת חזקה לפיה על הבעל לשלם לידי האישה את הסך הנקוב בעיקר ותוספת כתובתה, ואילו טוען הבעל כי האישה אינה זכאית לכתובתה – עליו הראיה. ישנן עילות לביטול חיובו של הבעל שמקורו בכתובה (כגון: בגידת האישה בו, חוסר תפקוד וכדומה), אך בהעדר הודאה מצידה של האישה, על הבעל הנטל להביא ראיות של ממש לביסוס טענות אלה ורף השכנוע לקיומן של עילות אלה גבוה במיוחד.

 

מכוחה של נאיביות ו/או חוסר ידיעה ו/או חוסר מודעות לתוקפה של התחייבותו במסגרת הכתובה , מתחייב החתן כשהוא תחת חופתו, לעתים במאות אלפי שקלים (שלרוב ממילא אינם בהישג ידו או משפחתו), רק בכדי לרצות את בחירת ליבו או משפחתה, או בכדי "להוכיח" את אהבתו אליה.

 

לעתים די קרובות מגיעים הסכומים עליהם התחייב הבעל בכתובה לכדי אבסורד. כך למשל, במקרה די ידוע שאף הגיע לפתחו של בית הדין הרבני הגדול לערעורים, התחייב בעל במסגרת הכתובה על סך 18,000,000 ש"ח (18 מליון!!!) ובמסגרת ערעורו לבית הדין הרבני הגדול בירושלים, הסביר בית הדין:

 

"לאור האמור נראה שהתחייבות החתן בסכום מוגזם ודמיוני אינה מחייבת אותו במלוא הסכום הנזכר, אך לכל הפחות יש לחייבו לפי הערך של "במיטבא", וכפי ערך ההנאה, ומובא לעיל.

אולם, מכיוון שקשה להעריך מהו הסכום והדבר משתנה מאדם לאדם, ואילו היה החתן מתחייב בסכום סביר, היינו אומרים שכך הערכתו לשיעור של "במיטבא". אולם בנידוננו כיון שהתחייב בסכום דמיוני של 18,000,000 ש"ח, אין לנו גילוי דעת מצדו מהו הסכום, לכן נראה שיש לחייבו לכל הפחות בסכום 120,000 ש"ח, שזהו סכום דמי מחיה לשנה."

(תיק 887669-1 בית הדין הרבני הגדול בירושלים, ניתן ביום 28.10.2012).

 

אמנם על פי פסק הדין המצוטט לעיל, הופחת הסכום ל – 120,000 ש"ח, אך מסתבר כי אין בהכרח להסתמך על פסק דין זה באופן גורף. כך למשל, פסק בית הדין הרבני האזורי בטבריה במקרה אחר ולאחר מתן פסק הדין המצוטט לעיל בבית הדין הרבני הגדול, את מלוא סכום הכתובה בסך 2,000,000 ש"ח (תיק 871774/1 בית הדין האזורי טבריה, ניתן ביום 07.03.2013).

 

המסקנה המתבקשת מכל האמור לעיל, היא כי כל המבקשים להינשא דווקא כדת משה וישראל בחופה ובקידושין, הרי שמעשה זה כולל בתוכו עיגון משפטי במסגרת הכתובה כחוזה מחייב לכל דבר ועניין.

 

 

משהגענו לכלל מסקנה כי הסך השקלי הנקוב בכתובה עליו מתחייב הבעל כלפי אשתו מכוח אותו טקס חופה וקידושין, הוא בעל תוקף משפטי אכיף, יש להצמיח מודעות לעניין זה ולנקוב סכום ראלי, לפיו חייב הבעל לאשתו עת גירושין או מותו של הבעל. סביר כי יש להביא את הכתובה לערכה הסמלי ולאיש הממוצע די בהתחייבות של ח"י אלף ש"ח (18,000 ש"ח) לכל היותר.

 

 

מסקנה זו נתמכת בעיקר מהתמורות והשינויים בחברה מאז הומצא מוסד הכתובה לפני מאות בשנים;  חברה מודרנית בה האישה עצמאית, משכילה, יוצאת לעבודה ושותפה מלאה בפרנסת המשפחה; חברה מודרנית בה האיש בד"כ שותף מלא בגידול הילדים, התפקידים המסורתיים שהיו שמורים על פי המסורת לכל אחד מבני המשפחה הגרעינית – הבעל והאישה – כמעט ואינם קיימים עוד.

 

 

Rate this post

זהירות !!! כתובה

זהירות !!! כתובה
עורך דין מומחה לגירושין

אייל סייג, עורך דין משפחה

בעל משרד בוטיק וניסיון רב בדיני משפחה וירושה.
עוסק בין היתר, בגירושין, משמורת ילדים, מזונות ילדים ומזונות אשה, פירוק שיתוף ואיזון משאבים בין בני משפחה, אפוטרופסות, אימוץ, ילדים חטופים, ידועים בציבור, תביעות אותן ניתן להגיש גם לאחר פסק דין ועוד.

“גם גירושין ניתן להשיג בדרכי שלום בהסכם, בעיקר לטובת ילדים שחווייה קשה עד מאד של סכסוך בין הוריהם ייחסך מהם (בעיקר מעמד של קונפליקט נאמנויות), ובכך ימנעו פצעים/נזקים נפשיים שעלולים להיגרם לאותם ילדים בעקבות הליכים משפטיים ארוכים, מייגעים ומתישים. הכל תוך שמירת זכויות דיוניות ומהותיות של הוריהם.”

השארת טלפון לקבלת שיחה

סרטון מומחה דיני משפחה וירושה

מאמרים

משמורת משותפת

משמורת משותפת ומזונות

משמורת משותפת ומזונות היא הנושא שעליו נדבר. בתלילה נציין כי המשמורת המשותפת היא אחת האפשרויות להסדרת המשמורת על

עורך דין גירושין המלצות

הליך גירושין

הליך גירושין במדינת ישראל הפך להיות דבר שכיח מאוד, כמו בכל העולם המערבי. אך יש לציין כי

עורך דין צו ירושה

בקשה למתן צו ירושה

בקשה למתן צו ירושה היא אמנם הליך פשוט, אך מוטב לעשות זאת באמצעות עורך דין מומחה לצוואה

הסכם גירושין

הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא מסמך משפטי המגדיר את כל הסוגיות הקשורות לסיום הנישואין בין בני הזוג. עריכת הסכם

ידועה בציבור ירושה

ידועה בציבור

מנהלת מערכת יחסים בתור ידועה בציבור? חשוב שתדעי מהן הזכויות שלך, ואלו הן זכויות הנוגעות לתחומים שונים

אפוטרופוס לקשישים

אפוטרופוס להורה מבוגר

למה צריך אפוטרופוס להורה מבוגר? כיצד מתבצע מינוי אפוטרופוס לקשישים? והאם ייפוי כוח מתמשך יכול להיות אלטרנטיבה

עורך דין משפחה

עורך דין אייל סייג, עורך דין משפחה מומחה למספר הליכים ומגוון תחומים הקשורים לתחום דיני אישות, בעל ניסיון

קרא עוד >>

איך מתגרשים

איך מתגרשים יפה ומהר ומה אפשר לעשות כשלא יודעים לאן לפנות? איך מחליטים להתגרש והאם ניתן לפנות לייעוץ

קרא עוד >>

מזונות ילדים

מזונות ילדים מספר או מזונות לילד הוא נושא המעלה שאלות רבות מכל הצדדים. לפני שנכנסים לדיון על מזונות

קרא עוד >>

תחומי עיסוק

תחומי עיסוק משרד עורכי דין אייל סייג מתמחה בתחומי עיסוק שונים בעינייני משפחה עורך דין לגירושין ההחלטה להתגרש

קרא עוד >>